Equipur-glykan zawiera zoptymalizowany skład substancji odżywczych dla stawów jak również zielonouste nowozelandzkie muszle (200.000 mg/kg), glykozaminoglykany (100.000 mg/kg), MSM oraz czarcie ziele do długotrwałego wzmocnienia struktury ścięgien i stawów jak również do podwyższenia giętkości i odporności tkanki łącznej. 1kg puszka granulat 3 kg wiadro granulat Składniki analityczne Białko surowe 21,7% Tłuszcz surowy 7,6% Włókno surowe 4,6% Surowy popiół 18,0% Siarka 2.6% Sód 1,1% Kwasy tłuszczowe omega-3 2,8% Dodatki na kg: dodatki dietetyczno-fizjologiczne Witamina E 16 000 mg Witamina C 16 000 mg Żelazo 8 300 mg Jod 7 mg Kobalt 4 mg Miedź 1300 mg Mangan 6 700 mg Cynk 8 300 mg Molibden 17 mg Selen 17 mg DL-metionina 10 000 mg Dodatki technologiczne: Ziemia okrzemkowa 30 000 mg E1 Eisenaminosäurechelat hydrat, jodek 3b201 potasu 3b304 powlekane kobaltu (II), węglan granulki E4 Kupferaminosäurechelat hydrat, hydrat E5 Manganaminosäurechelat wodzian chelat 3b606 aminokwasem cynk, molibdenian sodu E7 3b8.12 selenometioniny Saccharomyces cerevisiae, CNCM I-3399 (inaktywowana drożdżach selen). skład : Małża koncentrat 20,0% czarci pazur 15,0%, mieszanina leczniczych (kory wierzby, brzozy, arniki, pokrzywa, rumianek), siarczan chondroityny, 10,0%, metylosulfonylometan (MSM), 6,0%, 5,0% glukozaminy, siemię lniane, imbir Olej lniany, kwas hialuronowy 0,4% Dawkowanie : Źrebięta, młode konie i kucyki: 10 g dziennie Konie (500 kg): 30 g dziennie Prewencyjnie dawka może być zmniejszona o połowę. Ze względu na wyższą zawartość pierwiastków śladowych dzienna dawka nie powinna być większa niż dwukrotna. Ze względu na specyficzny posmak muszli - najpierw podawaj mniejsze porcje! Zawiera koncentrat małży - nie wolno go podawać przeżuwaczom. Wzmacnia stawy i ścięgna Ogólne naukowe pojęcia: W aparacie ruchu u koni wyczynowych stawy z ich chrząstkami i otaczającą ich tkanką łączną jak również mięśnie i ścięgna są szczególnie narażone na duże obciążenia. Dlatego też należy zaopatrzyć organizm w specjalną kombinację substancji odżywczych i czynnych, które mają funkcję ochronną i regenerującą wobec tkanki aparatu ruchu. Glikozaminoglikany oraz są główną częścią składową tkanki łącznej, do której należą ścięgna, osłony ścięgien, wiązadła, torebki i chrząstki stawowe, jak również płyn stawowy (synowia). Główna substancja tkanki łącznej ze swoimi glikozaminoglikanami jest odpowiedzialna z jednej strony za jej mechaniczna odporność, z drugiej strony za służy jako transporter substancji odżywczych i odpadów między komórkami tkanki łącznej a krwioobiegiem. Przy zmniejszeniu koncentracji Glikozaminoglikanów przez skaleczenia, chroniczne zmiany (artroza, stare uszkodzenia ścięgien), silne obciążenia lub naturalny proces starzenia te zadania nie mogą być wypełnione. Kwasy tłuszczowe Omega 3 i zioła wpływają na zmniejszoną zachorowalność na zapalenia i alergiczne reakcje, na podwyższenie elastyczności i odporności stawów, wiązadeł, ścięgien i mięśni jak również na szybsze leczenie chorobliwych zmian. Ziemia krzemowa wzmacnia tkankę łączną i podwyższa jej elastyczność. Mikroelementy i witamina C są potrzebne do wspierania budowy kolagenu. Metionina i MSM są biologicznie aktywnymi związkami siarki. Mają one istotny wpływ na obciążenie ściegien i stawów. Witamina E i selen utrzymują stabilność jak również odporność na zerwania włókien ścięgien.